Kuchnia (jadłospis)
W naszym Przedszkolu Dzieci otrzymują codziennie cztery posiłki. Jadłospis układany jest przez dietetyka, który dba o to, aby potrawy serwowane naszym Przedszkolakom posiadały wszystkie składniki niezbędne dla zdrowego rozwoju oraz odpowiednią ilość kalorii. Uwzględniamy również potrzeby żywieniowe Dzieci alergicznych.
Wszystkie posiłki przyrządzane są w naszej własnej przedszkolnej kuchni. Jesteśmy świadomi tego, jak ważne jest dla Państwa bezpieczeństwo i najwyższa jakość przygotowywanych potraw.
W naszym przedszkolu wychodzimy naprzeciw tym oczekiwaniom. Kuchnia wyposażona jest w nowoczesny i profesjonalny sprzęt gastronomiczny, w tym najnowszej generacji piec konwekcyjno-parowy firmy Unox, dający możliwość przyrządzania dietetycznych potraw na parze.
JADŁOSPIS (6.12.2021 - 10.12.2021)
PONIEDZIAŁEK (6.12.)
śniadanie – kakao, indyk pieczony, ser żółty, pieczywo, masło, dodatki zielone, herbata
obiad – zupa jarzynowa, kotleciki z kaszy jaglanej z sosem włoskim, mizeria z sałatą, kompot
I podwieczorek – makaron kokardki z białym serem i sosem wiśniowym II podwieczorek – kakaowy pudding ryżowy
WTOREK (7.12.)
śniadanie – zupa mleczna, szynka pieczona, twarożek, pieczywo, masło, dodatki zielone, herbata
obiad – barszcz ukraiński, chrupiące polędwiczki z kurczaka, ryż, surówka z kapusty, kompot
I podwieczorek – ciasto szpinakowe II podwieczorek – kanapeczki, kisiel do picia
ŚRODA (8.12.)
śniadanie – kawa inka, pasta warzywna z jajkiem i kukurydzą, sałatka grecka, pieczywo, masło, dodatki zielone, herbata
obiad – krem z kalafiora, kasza gryczana z duszoną wołowiną a’la strogonow, sałatka z ogórka kiszonego, napój miętowy
I podwieczorek – sernik II podwieczorek – sałatka owocowa z bakaliami
CZWARTEK (9.12.)
śniadanie – kakao, schab pieczony, jajka gotowane na twardo, pieczywo, masło, dodatki zielone, delikatna ćwikła, herbata
obiad – zupa pomidorowa, krokiety z mięsem, kapusta z koperkiem, kompot
I podwieczorek – pampuchy orkiszowe z musem truskawkowym II podwieczorek – budyń z rodzynkami, owoce
PIĄTEK (10.12.)
śniadanie – kawa inka, pasta z czerwonej soczewicy, ser żółty, pieczywo, masło, dodatki zielone, herbata
obiad – żurek z jajkiem, ryba pieczona, ziemniaki, szpinak, surówka z kiszonej kapusty, kompot
I podwieczorek – kulki czekoladowo – kokosowe II podwieczorek – kanapeczki z pastą marchewkową z pestkami dyni, owoce
JADŁOSPIS (6.12.2021 – 10.12.2021)
DLA STARSZAKÓW
PONIEDZIAŁEK (6.12.)
obiad – zupa jarzynowa, leczo szefa kuchni, ziemniaki
WTOREK (7.12.)
obiad – barszcz ukraiński, polędwiczki wieprzowe teriyaki, ryż, surówka orientalna z ogórka
ŚRODA (8.12.)
obiad – krem z kalafiora, wołowina duszona z pieczarkami w sosie pomidorowo – śmietanowym, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego
CZWARTEK (9.12.)
obiad – zupa pomidorowa, kotlet de volaille, ryż, surówka z kapusty
PIĄTEK (10.12.)
obiad – żurek z jajkiem, pulpeciki z łososia w sosie szpinakowym, makaron tagliatelle
Życzymy smacznego!